Studii recente arată că acumulăm kilograme într-o veselie atunci când avem toate motivele din lume să ne simţim bine
Ai impresia că te-ai îngrăşat de când te-a părăsit iubitul? Îţi plângi de milă şi încerci să compensezi golul din suflet devorând tot felul de alimente nesănătoase, care-ţi umplu doar stomacul şi te fac, mai apoi, să te simţi vinovată pentru că îţi distrugi silueta?
Ei bine, concluziile unor cercetări recente, realizate de specialiştii olandezi de la Universitatea din Maastricht, şi publicate în Daily Mail, avansează o veste bună şi una proasta.
Una caldă, una rece
Vestea bună este că în perioada de exces alimentar prin care trecem atunci când suntem deprimaţi sau trişti, nu ne îngrăşăm atât de mult pe cât avem impresia. Vestea proastă vine împachetată în cel mai frumos mod posibil: fericirea este cea care ne distruge silueta încet, dar sigur. Paradoxal, lupta cu kilogramele reprezintă un motiv foarte serios de nefercire pentru mulţi dintre cei care se confruntă cu probleme de greutate.
Prin urmare, felul în care ne simţim ne infulenţează extrem de mult obiceiurile alimentare. Astfel, 75% din oameni se supraalimentează atunci când nu au motive de supărare sau de îngrijorare, afirmă cercetătorii olandezi.
„Când suntem nefericiţi sau pur şi simplu plicitisiţi mâncăm pentru a ne schimba starea de spirit, chiar dacă nu realizăm acest lucru. Zahărul pe care îl luam din alimente ne ajută să producem o cantitate mai mare de serotonină şi, pentru scurt timp, moralul nostru se îmbunătăţeşte. Pe de altă parte, atunci când suntem relaxaţi şi fericiţi mâncăm doar pentru că acest lucru ne produce plăcere. Mai exact, starea de bine pe care o simţim ne face mai nepăsători faţă de ceea ce crede restul lumii despre felul în care arătăm sau despre ce şi cât mâncăm “, a explicat psihologul specializat în probleme de nutriţie, Ch