Parlamentul European (PE) a aprobat miercuri, la Strasbourg, rezultatul negocierilor cu Consiliul UE privind bugetul Uniunii Europene pe termen lung (cadrul financiar multianual) pentru perioada 2014 - 2020. O rezoluţie în acest sens a fost adoptată cu 474 de voturi pentru, 193 împotrivă şi 42 de abţineri, relevă un comunicat de presă al PE.
La 19 iunie, negocierile ajunseseră la un rezultat pe care PE l-a considerat insuficient şi de aceea au fost reluate săptămâna trecută în pregătirea Consiliului European. Preşedintele Parlamentului, Martin Schulz, negociatorul-şef al PE Alain Lamassoure, premierul irlandez Enda Kenny, a cărui ţară a deţinut preşedinţia Consiliului UE în primul semestru şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au încheiat un acord care a obţinut sprijinul principalelor grupuri politice din PE şi al statelor membre.
Parlamentul European a obţinut priorităţile-cheie din mandatul său de negociere - o flexibilitate aproape totală de mutare a fondurilor neachitate (credite de plată) de la un an la altul şi o largă flexibilitate de mutare a angajamentelor de la un an la altul şi dintr-o categorie de cheltuieli în alta în scopul de a facilita combaterea şomajului în rândul tinerilor, cercetarea şi programul Erasmus pentru toţi şi de a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii.
Un succes important al Parlamentului a fost introducerea "clauzei de revizuire" care va da posibilitatea viitorului Parlament European şi viitoarei Comisii Europene să aibă un punct de vedere asupra bugetului, evitând să fie pe parcursul mandatului lor prizonierii deciziilor Parlamentului şi Comisiei actuale. Comisia Europeană va prezenta o revizuire a funcţionării cadrului financiar multianual, având în vedere situaţia economică respectivă.
O atenţie deosebită va fi acordată alinierii viitoarei durate a c