România deține președinția Consiliului Executiv al Organizației Mondiale a Turismului. Organizația Mondială a Turismului este pentru turism cam ce este o medalie cîștigată de un bucătar în timpul unui război sau nici atît. Imaginați-vă că această organizație are atît de mare respect față de sine încît se lasă condusă de România din 2013 pînă în 2017.
În perioada 3-7 iulie, în România se organizează, sub acest înalt și rarefiat patronaj al OMT, o conferință internațională privind "importanța identificării avantajelor competitive ale unei destinații turistice, în contextul dezvoltării durabile a turismului". Să vorbească despre dezvoltarea durabilă a turismului România, o țară care și-a lansat acum cîțiva ani un imn turistic pe care nu știe să-l fredoneze nici ministrul Turismului, este cumva penibil.
Dar ce se întîmplă la această conferință? Pe lîngă oficialități de tot felul, vin și 38 de jurnaliști străini care vor fi nevoiți să vadă frumusețile țării noastre. Dacă tot nu contează rahatul ăsta de conferință, măcar jurnaliștii să rămînă cu o impresie bună, te gîndești. Eh, imaginați-vă că jurnaliștii vor fi cazați la Rin Grand Hotel. Da, la marginea Bucureștiului, unde briza gropilor de gunoi și aerul de cămin de nefamiliști de lux îți răscolesc pletele și amintirile unei țări din lumea a treia. În 2011, hotelul a fost inclus printre cele mai urîte 15 hoteluri din lume, de către Jatpacker, top preluat apoi și de Reuters. Jurnaliștii scriu că are aerul unei închisori de minimă securitate. Se înșeală, bineînțeles. E vorba de un alt fel de securitate, rămasă maximă și după '89.
Cum spuneam, aici vor sta invitații. Cu o așa organizare, e foarte probabil ca de la aeroport pînă la hotel să meargă cu troleibuzul, ca măcar o bucurie să aibă și ei: gîndul că peste 4 zile vor scăpa din țara asta.
Și-acum, programul artistic: de pe 4 iulie pînă pe