Membrii Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor au fost principalii susţinătorii ai modificării legii privind achiziţiile publice.
1 /.
Secretizarea pentru o mare parte a achiziţiilor publice pică „mănuşă” pentru şase deputaţi din acestă Comisie, demnitari care au în derulare contracte cu statul: Eduard Martin, Răzvan Horia Mironescu, Relu Fenechiu,Alin Constantin Bucur,Iulian Iancu şi Ion Diniţă. Potrivit noii legi, autorităţile contractante nu mai sunt obligate să facă licitaţii sau să facă publice aceste contracte.
Conspiraţia din Comisie
Înainte de a intra în vacanţă, deputaţii au modificat, pe şest, legea achiziţiilor publice. În Comisia pentru Industrii s-au „clocit” câteva articole care au modificat legea prin care a fost aprobată o banală ordonanţă de urgenţă şi care reglementa o situaţie particulară în cazul Tarom. Din peniţă, abrogând două articole, deputaţii interesaţi în secretizarea procedurii de achiziţii publice au propus o altă formă care a trecut la vot ca prin brânză. Ulterior, norma a fost avizată inclusiv de Preşedinţie şi publicată în Monitorul Oficial.
În acest moment, ea este în uz şi produce efecte. Prin modificările aduse, regiile autonome de stat pot încheia contracte de sute de milioane de euro fără licitaţii, achiziţiile putând fi derulate potrivit „normelor interne”. Poşta Română, Tarom, Romgaz, Nuclearelectrica, CFR SA şi CFR Călători, regii precum RADET, primăriile, sunt doar câteva companii care intră în această categorie. Miza acestor reglementări este una uriaşă. Mai exact, 17 miliarde de euro pe an, valoarea achiziţiilor publice la nivel naţional.
Milionarul din gunoi şi comerciantul
Vicepreşedintele comisiei, Eduard Martin, deputat PSD, are 498 de contracte cu statul, cele mai multe privind servicii de curăţenie şi ridicare gunoi. Angajamentele sunt semnate cu şcoli, unităţi militare, Poş