Programul de austeritate prin care trece ţara de doi ani, de când a luat împrumut internaţional, nu a funcţionat. Costul de finanţare la care se împrumută Portugalia de pe pieţele externe a început să crească din nou, iar în ultimele două zile, doi membri importanţi ai cabinetului – ministrul de Finanţe şi cel de Externe – şi-au dat demisia.
Premierul portughez Pedro Passos Coelho insistă că nu va renunţa la funcţie şi că nu îşi va abandona ţara, în ciuda demisiei miniştrilor săi de Finanţe şi de Externe. Politicianul social-democrat spune şi că va face eforturi pentru a împiedica o eventuală cădere a guvernului.
Dar guvernul său a rămas fără doi membri importanţi. În primul rând fără cel care a fost artizanul programului de austeritate. Ministrul de Finanţe Vitor Gaspar a demisionat luni seară. Argumentul? Credibilitatea i-ar fi fost compromisă de eşecul guvernului în ceea ce priveşte respectarea ţintelor de deficit stabilite de Uniunea Europeană. Ministrul mai declară că demisia sa era necesară şi pentru că opinia publică din Portugalia nu mai sprijină măsurile de reducere. O recunoaştere implicită a eşecului programului său, comentează “Le Monde”.
La o o zi după, şeful diplomaţiei, Paulo Portas, totodată lider al partidului CDS, a demisionat în semn de protest faţă de politica guvernului în zona finanţelor publice.
Politică tot mai contestată
Portugalia se zbate încă să îndeplinească termenii impuşi de creditori pentru împrumutul de 78 de miliarde de euro luat în 2011.
Încă din ianuarie, politica de austeritate şi rezultatele ei au început să fie puse sub semnul întrebării. Opoziţia a înaintat două contestaţii la Curtea Constituţională contra bugetului pe 2013. În aprilie, instanţa supremă a invalidat câteva dintre măsurile de austeritate considerate discriminatorii, printre care reducerea primelor pentru funcţio