Oamenii de stiinta au descoperit o noua tehnica de a trata cariile dintilor si de a reface tesuturile iar procedurile dureroase vor disparea. Mai multe studii pe animale au demonstrat că procedurile dentare care implică utilizarea celulelor stem duc la dezvoltarea ţesutului numit pulpă dentară.
Tratamentele care presupun regenerarea tesuturilor si a organelor sunt cunoscute in general in medicina regenerativa. Exista un interes major de a se pune in practica aceasta tehnica, deoare exista foarte multe persoane care isi pierd dintii din cauza cariilor si a infectiilor dentare.
In SUA cel putin jumatate din copiii care au implinit 15 ani au avut cel putin o carie iar un sfert din adultii care au implinit 65 de ani si-au pierdut toti dintii. Cariile dentare apar atunci cand bacteriile sau infectiile afecteaza tesutul iar atunci cand pacientul nu actioneaza imediat infectia patrunde prin smaltul dintelui si provoaca infectia care ucide pulpa moale din interior iar in cele din urma dintele este eliminat.
Pulpa dintelui este necesară pentru detectarea senzaţiilor precum căldura, frigul şi presiunea. De asemenea, ea conţine celule stem (acele celule primordiale ale organismului, aşa-numite pluripotente, care au capacitatea de a se transforma în diverse tipuri de celule), care pot regenera ţesutul dentar.
Acum, oamenii de ştiinţă din Korea de Sud, Japonia, Statele Unite şi Marea Britanie au încercat să determine celulele stem să regenereze pulpa dentară. Procesul de află încă în stadiu iniţial, dar are succes. Deşi cele mai multe experimente promiţătoare au fost realizate pe animale, au existat şi câteva care au dat rezultate în rândul oamenilor.
Curatirea dintelui, curatirea infectiei si a tesutului mort in canalul radacinii, dezinfectia si adaugarea unui sigiliu impermeabil pentru a se