Într-un interviu pentru Știrile Pro Tv, un supraveghetor la BACALAUREAT vorbește deschis despre examenul maturității din 2013. Metode de copiat există și după implementarea camerelor video, spune supraveghetorul anonim.
Un profesor din provincie cu o experiență vastă în învățământ a acceptat să spună povestea bacalaureatului așa cum se desfășoară el cu adevărat în liceele din România. În interviul pentru ştirileprotv.ro el vorbește despre semnele pe lucrări, copiat și protocol. BAC 2013: VEZI SUBIECTELE și baremele de corectare la MATEMATICĂ din cadrul examenului de BACALAUREAT 2013BAC 2013: VEZI SUBIECTELE și baremele de corectare la ISTORIE din cadrul examenului de BACALAUREAT 2013
În 30 de ani de când este la catedră, metodologia examenului s-a schimbat, însă elevii apelează în continuare la tertipuri de fentare a sistemului. Cea mai sigură metodă de trișat la bac este ”toaleta”. ”Vin subiectele dimineaţă, un profesor corector le face în timp record, să zicem 30 de minute, copilul ştie că trebuie să ceară voie la toaletă după o ora, găseşte acolo fiţuică, are răspunsurile, se întoarce în sala. Şi mai e o varianta ca să nu se chinuie prea rău. Primesc ciorne gata rezolvate când solicită ciorne noi. Doar le transcriu. Elegant şi fără riscuri.”, spune profesorul.
Supraveghetorul mărturisește că de-a lungul timpului a mai închis ochii și a mai acceptat câte o fițuică, de milă să nu strice viitorul elevilor. ”E greu să îi dai afară din sala, când ştii că în clasa de lângă noi, alţii primesc rezolvările.”, a declarat el.
Un alt aspect despre care vorbește supraveghetorul este cel al slabei pregătiri a elevilor ”Acum dacă aş da afară elevii care nu ştiu să scrie, am rămâne doar noi supraveghetorii în clase.”.
Nici camerele video se pare că nu sunt cu adevărat de efect în cazul elevilor care vor să trișeze la bac. Profesorul spune că oricum nu se