Cristian Grigore avea doar 9 ani când s-a stins din cauza unei banale fracturi la braţ. Instanţa a decis ca cei doi doctori care i-au adus sfârşitul să stea după gratii.
Această condamnare este cu executare pentru că aceşti doctori nu au niciun fel de circumstanţă atenuantă. A fost vorba despre nepăsare crasă, răutate şi rea-credinţă. Sunt de neiertat”, a fost reacţia preşedintelui Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Bărbu, la aflarea veştii.
Este vorba despre chirurgul Mircea Tusciuc, de la Spitalul Judeţean Slatina, condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă, care l-a operat pe băiat, şi ortopedul Paul Iancu, care fusese de gardă, condamnat la doi ani cu executare.
Procurorii au stabilit că Paul Iancu nu a examinat corespunzător băiatul, stabilind greşit diagnosticul. Totodată, chirurgul Mircea Tusciuc nu a acordat îngrijirile medicale necesare copilului şi a decis, în mod inoportun, externarea. „Mă surprinde faptul ca s-au aplicat pedepse cu închisoarea cu executare în condiţiile în care, până acum, condamnările penale în astfel de cazuri au fost, de regulă, închisoare pentru 2-3 ani, cu suspendare”, ne-a declarat avocatul Raluca Simion, specializată în cazuri de malpraxis.
Dacă, din probe au rezultat grave greşeli în exerciţiul profesiei (cum sunt examinarea necorespunzătoare, tratarea eronată a pacientului, supravegherea superficială), îngrijire caracterizată şi de lipsa interesului pur uman pentru vindecarea pacientului, aceste aspecte pot justifica o astfel de pedeapsă, adaugă Raluca Simion. Astfel, precedentul pentru alte cazuri de malpraxis este cu siguranţă creat, a mai comentat avocatul, care afirmă însă că practica instanţelor din România nu se bazează atât de mult pe precedentul judiciar.
Cazuri la indigo, în Bistriţa şi Teleorman
Un deces care a revoltat localnicii din