În această sâmbătă, pe 6 iulie, Mircea Tiberian va concerta începând cu ora 20.00, în Piaţa George Enescu, în cadrul ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More.
Mircea Tiberian este muzicianul al cărui nume este sinonim cu jazzul în România. Pianist, profesor la Conservator şi... scriitor sunt doar câteva dintre ipostazele lui Mircea Tiberian, care va lansa în curând o nouă carte, o minunată lucrare cu ingrediente alchimice, care nu se adresează doar specialiştilor şi de care piaţa românească are mare nevoie. O discuţie cu el, este ca o călătorie de care ţi se face dor...
Cât de greu e să trăieşti din jazz acum în România?
Depinde din ce punct de vedere privim. Dacă ne referim la situaţia financiară a muzicianului, atunci o să vă surprind spunând că se trăieşte mai bine decât în alte părţi pentru simplul fapt că în România concurenţa e mai mică, deci se ajunge mai uşor pe scenă. Dacă ne referim la realizarea unui proiect serios, atunci trebuie să spun că e infinit mai dificil decât în alte ţări ale UE. Din păcate, la noi te loveşti la tot pasul de obtuzitate, lipsă de profesionalism, neseriozitate, lene şi mult dezinteres.
Ce fel de compromisuri trebuie să faci acum şi ce fel de compromisuri se făceau înainte de Revoluţie?
Compromisurile în perioada comunistă erau de multe feluri. În primul rând păcătuiam faţă de adevăr şi ne obişnuiserăm cu asta. Eram înconjuraţi de o mare de minciună pe care o acceptam cei mai mulţi dintre noi fără să clipim. Apoi acceptam umilinţele traiului de zi cu zi, cu privaţiuni de neimaginat pe care ne prefăceam că le suportăm cu umor. Libertatea era suprimată aproape oriunde. Nu puteai ieşi din România decât cu permisiunea unui ofiţer de securitate. Nu puteai să apari la televizor fără să-ţi razi barba.
Libertatea ta depindea de voinţa sau bunul plac al unor oameni cu care nu aveai nimic în comun. Asta nu în