Fructele, atât cele proaspete, cât şi cele uscate contin antioxidantiimportanti, vitamine si minerale care intaresc imunitatea celulelor împotriva radicalilor liberi.
Fructele proaspete conţin multă apă, aşa că au mai puţine calorii decât cele uscate. „Chiar şi doar o dată pe săptămână ar fi bine să mâncaţi mai degrabă o cană cu afine proaspete, decât o brioşă cu afine!”, precizează magazine.foxnews.com.
Ar fi bine
„De exemplu, o ceaşcă plină cu căpşuni întregi conţine aproximativ 7 grame de zahăr, comparativ cu aproximativ 13 grame într-o lingură de sirop de arţar!”, notează tot publicaţia menţionată, care subliniază că avem motive întemeiate pentru a consuma cireşe, fructe de pădure, pepene galben şi alte „pietre prețioase suculente, ca parte a unei strategii de pierdere în greutate!”.
Printre fructele care sunt departe de a îngrăşa, conform ultimelor studii ale specialiştilor, se numără şi mango, care este recomandat în ceea ce privşte cancerul la sân şi cancerul la colon.
Spectru larg
Specialiştii mai vorbesc şi despre un spectru larg de antioxidanţi, care pot fi găsiţi în fructele cu sâmburi, antiooxidanţi diferiţi de cei conţinuţi de citrice (portocale, grapefruit, mandarine), fructele de pădure (zmeură, afine, căpşuni, mure) şi tropicale (banane, mango, papaya). „Aceasta este cheia”, subliniază nutriţioniştii, „pentru că diferite tipuri de antioxidanţi lpot face lucruri diferite”.
Cercetatorii spun că discuţiile şi experimentele în ceea ce priveşte importanţa fructelor sunt practic nelimitate. „Sănătatea, silueta noastră, tot organismul nostru se pot bucura din plin de fructe. Nu îngraşă, dimpotrivă, ne fortifică organismul!”.