Este, totuşi, revoltător şi uneori imoral să vezi unele nedreptăţi, cum sunt cele ale decontării transportului din sistemul educaţional. Profesorii care parcurg câţiva kilometri până la şcoală beneficiază de decontarea drumului până la instituţia la care predau. În acelaşi timp, pentru elevii care vin de la 50 de kilometri pentru a ajunge la cursuri, fondurile se termină rapid, iar aceştia sunt obligaţi să plătească din buzunarul părinţilor banii de drum pentru a ajunge la şcoală.
În principiu, există în permanenţă fonduri pentru transportul elevilor, dar din cauza divergenţelor de sistem, acestea se cheltuiesc repede. Aceasta pentru că Ministerul Educaţiei face decontările, reglementările de trafic Ministerul Transportului şi consiliul judeţean face atribuţiile pentru transportori. Există fonduri pentru decontarea transportului elevilor, în funcţie de cheltuielile de anul trecut a fost stabilit bugetul şi pentru anul acesta. Pe parcursul anului 2012, cu ocazia decontării abonamentelor elevilor, s-a constatat practicarea de către operatorii de transport a unor tarife cu diferenţe foarte mari, pe distanţe similare, sau comparativ cu transportul feroviar, ceea ce a determinat insuficienţa fondurilor prevăzute pe întregul an. Acolo unde există concurenţă între transportatori preţurile sunt rezonabile. Acolo unde operatorul este singular se practică tarife pe care părinţi le pot suporta cu greu, uneori acest lucru având ca rezultat abandonul şcolar.
Ministerul Educaţiei Naţionale a informat Consiliul Concurenţei, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Administraţiei, a trimis listele cu operatori şi preţurile practicate, cerând o anchetă. Ministerul Educaţiei propune modificarea cadrului legislativ, astfel încât să fie asigurată utilizarea eficientă a fondurilor alocate şi pentru a permite elevilor să poată achiziţiona abonamente la preţuri c