Producătorii autohtoni sunt nemulțumiți de prețurile practicate la legume şi fructe de vânzătorii veniţi din alte zone
Prețurile mari din Piața Centrală din Sfântu Gheorghe au ajuns subiect de dispută pe rețelele de socializare, iar cei mai mulți oameni se plâng că deși avem salarii mici, plătim mult mai mult pe unele produse care, în mod normal, ar trebui să fie mai ieftine, pentru că sunt specifice locului. Pornind de aici, se pare că piețarii se plâng de o așa-zisă „mafie a piețelor”, de intermediarii care cumpără ieftin de la producător, vând scump la tarabă și „strică piața”, forțându-i pe adevărații producători să crească și ei prețurile. Cu toate acestea, producătorii nu au depus plângeri scrise la Tega, nemulțumirile rămânând la nivel de discuții, în vreme ce cumpărătorii sunt de acord că Piața Centrală este una scumpă – iar principalul argument este acela că e chiar mai scumpă decât restul piețelor din oraș, unde produsele de sezon precum roşiile, cireșele, pepenii sau varza se găsesc la prețuri mai mici.
Piața e liberă, fiecare cere și dă cât dorește
Directorul Tega SA, societatea care se ocupă și de administrarea piețelor din oraș, Tóth Birtan Csaba, a declarat că a auzit despre aceste discuții printre piețari, însă spune că nici societatea, nici Consiliul Local și nimeni altcineva nu poate interveni în prețurile pieței, care se stabilesc pe principiul cererii și al ofertei.
„Nu există prețuri stabilite pentru produsele din piață, așa că nu putem interveni în niciun fel. Singurii care pot ajusta cumva prețurile sunt cumpărătorii, care decid de la cine cumpără sau dacă cumpără sau nu. Consiliul Local Sfântu Gheorghe are o hotărâre prin care ajută producătorii din zona Sfântu Gheorghe prin reduceri de 50% la tarifele meselor din Piață, în vreme ce producătorii din județ au reduceri de 25% la aceste tarife. Cine are cunoștințe despre