Transplantul de cap ar fi posibil la ora actuală, iar de această părere este Sergio Canavero, un neurochirurg membru al Grupului de Neuromodulare Avansată din Torino.
„La animale, această procedură a fost deja aplicată. Progresele recente în ceea ce priveşte reconectarea măduvei spinării care fusese anterior secţionată chirurgical demonstrează că acest lucru ar putea fi posibil şi la oameni”, spune Canavero.
Realizate la animale
Într-un articol recent, neurochirurgul preconizează o procedură chirurgicală bazată pe transplanturile de cap reuşite realizate la animale, începând din 1970, după cum notează şi descopera.ro. Principala problemă a transplantului de cap era că specialiştii nu puteau conecta măduva spinării donatorului cu cea a primitorului, astfel încât animalul rămânea paralizat de la punctul de transplant în jos.
Metoda preconizată de Canavero este foarte similară cu cea aplicată de Robert White.
Costul, un obstacol
Ehite este cel care a transplantat cu succes capul unei maimuţe rhesus pe corpul unei alte maimuţe din aceeaşi specie, în 1970. Însă tehnicile de reparare a ţesutului nervos, disponibile azi, nu existau atunci, astfel încât, deşi animalul a supravieţuit, nu şi-a putut recăpăta funcţiile motorii.
O asemenea operaţie ar putea fi de folos persoanelor imobilizate de la gât în jos, cu toate cele patru membre paralizate.
Unul dintre „obstacolele” importante în calea acestei operaţii ar fi...costul: Canavero estimează că, în total, costul unui transplant de cap ar fi de cel puţin 10 milioane de euro...