-AA+A
Sofia Boca - o voce şi un disc Discul „Tăt aşa zâc oamenii”, primul, după ştiinţa noastră, al Sofiei Boca, a apărut nu demult la „Libris” Braşov şi aduce în atenţia iubitorilor muzicii populare o artistă aflată la maturitatea posibilităţilor de expresie şi a dezvoltării carierei.
Interpreta Sofia Boca a inclus 17 piese, care pot fi privite din perspectiva mai multor criterii; fără prea mare aproximaţie, se poate spune că primele opt cântece - „Tăt aşa zâc oamenii”, „Cărare-i pe lângă şură”, „Care om n-are pe nimeni”, „Greu îi dealul de suit”, „Bade dorul de la tine”, „Ce vii bade-ngândurat”, „La fântână sub gălete”, „Crenguţă verde de brad” - reprezintă vibraţia tradiţiei din zona noastră, pe care artista o reprezintă cu forţa autenticităţii cântului cules de pe Valea Ţibleşului, din Căianu Mic, unde este originea interpretei.
Urmează a doua jumătate a listei pieselor - „M-o bătut mama la cap”, „Tu bade aşa-i gândit”, „Supărate-s mamele” şi „Ţibleşul cât îi de-nalt”, cu amprentă stilistică aproape identică. Includerea piesei „Nu ştiu bade ce-are luna”, o romanţă, altfel frumoasă, interpretată cu nuanţele ce descoperă posibilităţile artistei în acest gen, dă un „respiro” ascultătorului, care se simţea, probabil, mai confortabil în sunetul muzicii populare până la final. Nuanţarea, cu nimic mai prejos din ceea ce auzim la Veta Biriş sau Domnica Dologa, ne încredinţează că artista Sofia Boca va ieşi în viitor cu un disc numai de romanţe.
În cazul muzicii populare înregistrate în vremea noastră, sunt o problemă versurile pe care se cântă, făcute de interpreţi sau de cunoscuţi care nu pot da înălţime şi expresiei poetice pe care o au cântecele autentice culese; prea puţin este cazul discului „Tăt aşa zâc oamenii”, având majoritatea pieselor autentice, fapt nu prea des întâlnit în avalanşa de discuri care apar.
Nota comună a pieselo