Anchetele în privinţa fraudării bacalaureatului iau amploare, după ce anchetatorii bucureşteni au făcut ieri o nouă percheziţie în cazul suspiciunii de fraudă la bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală. Directorul liceului, Costica Vărzaru, care a fost audiată de procurori la Poliţia Capitalei, fiind suspectată de fapte de corupţie, a fost reţinută în noaptea de luni spre marţi, ieri fiind dusă la instanţă cu propunerea de arestare preventivă pentru trafic de influenţă. Potrivit unor surse judiciare, aceasta ar fi recunoscut că a luat bani de la elevi pentru a interveni la membrii comisiei de bacalaureat să le faciliteze copierea sau să îi ajute la rezolvarea subiectelor. Alţi cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei nefiind puşi sub învinuire.
Unii profesori sunt suspectaţi că le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisă de la limba şi literatura română. Asupra lor ar fi fost găsiţi bani şi cadouri care le-ar fi parvenit în aceeaşi zi. Aproximativ 20% dintre candidaţi ar fi dat între 300 şi 600 de euro pentru examene, suma strânsă fiind de peste 10.000 de lei.
Sesizarea privind fapte de corupţie în cazul examenului de bacalaureat de la "Dimitrie Bolintineanu" a fost făcută acum câteva săptămâni, după ce a apărut suspiciunea că subiectele la limba şi literatura română au vehiculat pe internet.
Şapte candidaţi eliminaţi
Şapte candidaţi la bacalaureat de la Liceul Bolintineanu au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă la proba de limba şi literatura română (copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile). Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiei corporale realizate de ofiţerii de Poliţie asupra a 41 de absolvenţi prezenţi la examen.
Lucrările elevilor eliminaţi d