Franz Kafka, 130 de ani de la naştere. O opera prezentand o lume de cosmar, dezumanizata, intesata de labirinturi birocratice si figuri implacabile si nebuloase ale autoritatii, o societate care aminteste de Orwell sau de Huxley, silueta unui functionar care bantuia pe strazile din Praga, luptandu-se cu demonii si viziunile care il torturau, povestiri stranii, romane neterminate, abandonate in pripa, o mare parte a operei distrusa, o bogata corespondenta si pagini de jurnal cu notatii fragmentare.
Franz Kafka este un bun rezumat a ceea ce a fost si este inca Franz Kafka, unul dintre autorii-enigma, cu o imensa popularitate postuma, dar inca un mister chiar si pentru cei care il citesc frenetic, cuprinsi de un anume fanatism. O proza stranie si pe alocuri infioratoare, o literatura a absurdului existentei, si poate tocmai de aceea Borges afirma ca primele personaje kafkiene din istoria culturii au fost paradoxurile lui Zenon.
COPILARIA
ranz Kafka s-a nascut pe 3 iulie 1883. Tatal sau, Hermann Kafka, era proprietarul unui magazin, iar mama, Julie (Lowy) Kafka, facea parte din una dintre cele mai importante familii din cercurile evreiesti din Praga, pentru care limba si cultura germana reprezentau mediul nativ. Era primul copil al acestei familii din clasa de mijloc a societatii pragheze. Hermann Kafka, nascut pe 14 septembrie 1852 in micul oras Wossek, la aproximativ 100 de kilometri de Praga, langa Pisek, era cel de al patrulea copil al unui macelar sarac. La varsta de 18 ani Hermann a plecat la Praga, in speranta ca va scapa de saracia de acasa, ceea ce a si reusit, deschizandu-si propriul magazin si curtand-o pe Julie Lowy, nascuta pe 23 martie 1856.
130 de ani de la naşterea lui Franz Kafka. Cei doi s-au casatorit pe 3 septembrie 1882, iar Franz Kafka, botezat astfel in onoarea Imparatului Franz Iosif, s-a nascut la mai putin de un an