Câteva mii de credincioşi l-au sărbătorit ieri pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, la Mănăstirea Putna. Sfânta Liturghie a fost oficiată, în curtea mănăstirii, de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Longhin, Episcop de Bănceni – Ucraina, împreună cu un sobor impresionant de aproape o sută de preoţi şi diaconi din ţară, dar şi din Republica Moldova şi Ucraina.
Şi printre pelerini s-au aflat grupuri de credincioşi din Republica Moldova şi Ucraina, care s-au alăturat oamenilor din satele apropiate mănăstirii, care vin an de an la Putna, mai ales pe 2 iulie, când este pomenit Sfântul Ştefan cel Mare, dar şi pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, la hramul istoric al mănăstirii.
În straie populare, cu evlavie, la Putna
Încă de dimineaţă, de la primul dangăt de clopot, peste Putna s-au aşternut liniştea, bucuria duhovnicească, evlavia care i-au însufleţit pe toţi cei care au ales să fie prezenţi la Mănăstirea Putna, într-o zi frumoasă de iulie. Unii au venit cu scăunele de-acasă, pentru ca atunci când puterile nu-i mai ţin, să se aşeze pe ele şi să nu părăsească mănăstirea. Alţii şi-au adus pături, pentru a se odihni împreună cu cei mici, sau umbrele pentru a se apăra de razele soarelui.
Straiele populare purtate cu mândrie de mulţi dintre cei prezenţi ieri la Putna au dat frumuseţe momentului şi ne-au întărit credinţa că tradiţia, limba română, steagul tricolor, rugăciunea nu pot fi dărâmate uşor de globalizare şi influenţele occidentale.
Cu bucurie au ascultat pelerinii ieri şi câteva cântece dedicate marelui Voievod Ştefan cel Mare, interpretate de câţiva tineri de la strană, dar şi cântece patriotice, care făceau ca fiecare inimă să tresară de bucurie că sunt laolaltă, la Putna lui Ştefan.
Majoritatea pelerinilor care au ajuns ieri la mănăstire s-au închinat mai întâi l