România nu a înregistrat nicio tranzacţie imobiliară semnificativă în al doilea trimestru din acest an, dificultăţile de obţinere a finanţării, dar şi percepţia investitorilor vizavi de gradul de risc al pieţei locale contribuind la această situaţie.
Astfel, că la finele lunii iunie, valoarea tranzacţiilor imobiliare cu proprietăţi comerciale - birouri, spaţii de retail, industriale - a rămâs la 116 de milioane de euro, nivel înregistrat la sfârşitul lunii martie.
Trimestrul al doilea a fost şi anul trecut sărac în tranzacţii cu proprietăţi imobiliare, fiind înregistrat un volum de doar 25 de milioane de euro. La nivelul primului semestru, în acest an a fost consemnată o scădere de uşoară, având în vedere că în perioada ianuarie-iunie 2012 valoarea tranzacţiilor a fost de 123 milioane de euro.
Consultanţii sunt optimişti în ceea ce priveşte sectorul investiţiilor imobiliare însă mai ales pentru sfârşitul anului.
"Sunt câteva tranzacţii în curs, care se vor închide probabil spre sfârşitul anului. Motivele pentru care nu s-au închis tranzacţii semnificative în trimestrul al doilea sunt cele clasice şi arhicunoscute pentru această perioadă: mediul macroeconomic fragil, România văzută ca o piaţă cu grad ridicat de risc, puţini cumpărători activi, dificultăţile de obţinere ale finanţărilor bancare, diferenţe de preţ semnificative între aşteptările vânzătorilor şi ofertele cumpărătorilor, puţine produse de investiţii de calitate instituţională, rate de neocupare destul de mari şi durate de închiriere scurte, etc", a declarat agenţiei MEDIAFAX Marius Grigorică, senior business analyst - investment department DTZ Echinox.
Mai mult, în cazul activelor imobiliare scoase la vânzare de către bănci, procesul de vânzare este îngreunat şi de gradul scăzut de flexibilitate al acestora.
Însă în timp ce proprietarii de proiecte imobiliare abia