O frumoasă sărbătoare tradițională a fost marcată așa cum se cuvine, duminica trecută, la Bârzava, chiar dacă s-a făcut cu o decalare de câteva zile: este vorba de Sărbătoarea Sânzienelor.
Sânzienele, în tradiția populară
În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscuta sub denumirea de Sanziene sau Drăgaica. În ziua de 24 iunie a fiecărui an bisericesc, Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii, cunoscută în popor şi cu denumirea de Drăgaica sau Sânziene.
Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar. În credinţa populara, Sânzienele erau considerate a fi nişte femei frumoase, nişte adevărate preotese ale Soarelui, care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, împart rod holdelor, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de leac şi miros florile şi tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor.
Sânzienele sunt zâne bune, spre deosebire de Rusalii, care sunt percepute ca reprezentări fantastice aducătoare de rele. Dar Sânzienele pot deveni și dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoși cu „lanţul Sânzienelor“: pot stârni din senin vijelii, pot aduce grindina, lasand campul fara de rod si florile fara de leac.
Spectacol folcloric de
excepție, la Bârzava
În organizarea Primăriei comunei și a Consiliului Local, la Bârzava s-a ținut duminica trecută frumoasa sărbătoare a Sânzienelor.
Manifestarea a debutat la ora 15, fiind găzduită de scena în aer liber amenajată la Căminul Cultural din Bârzava.
După ce a adresat tuturor celor prezenți un scurt cuvânt de bun-venit, primul edil Gabriel Faur a dat semnalul începerii frumosului spectacol folcloric pregătit pentru această sărbătoare.
Programul sărbătorii a cuprins evoluțiile unor ansambluri și soliști locali dar și a unor invitați de marcă. Au evoluat pe scena Căminului Cultural: ansamblul „Cununa Sânzienelor“