Indicele Imobiliare.ro calculat la nivel naţional (pentru apartamentele noi şi vechi disponibile spre vânzare) relevă un declin de aproape 4,5% în primele şase luni ale anului, de la o valoare de 978 de euro pe metru pătrat, valabilă la începutul lui ianuarie, până la nivelul de 934 de euro pe metru pătrat, consemnat la sfârşitul lunii iunie. Spre comparaţie, în intervalul similar din 2012, preţurile s-au diminuat cu doar 0,4%, în timp ce declinul anual a fost de 1,3%. Faţă de iunie 2012, preţurile actuale sunt cu 5,4% mai mici.
Pe de altă parte, unele mari oraşe ale ţării au avut un comportament deosebit faţă de trendul resimţit pe plan naţional, consemnând chiar importante majorări de preţuri. Alte centre regionale s-au conformat tendinţei generale, însă cu ieftiniri mai mici decât media la nivel de ţară.
Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa: oraşele unde apartamentele s-au scumpit
Trei dintre cele şase mari oraşe analizate au consemnat majorări de preţuri în prima parte a acestui an. Cluj-Napoca este primul pe listă, cu un plus de 3,8% pentru apartamentele noi şi vechi, de la o medie de 896 de euro pe metru pătrat, la începutul lui ianuarie, până la un prag de 930 de euro pe metru pătrat, la finele lui iunie. Valoarea actuală este cu 2,6% mai mică decât cea din aceeaşi perioadă a anului trecut. Avansul consemnat în primele şase luni din 2013 a fost generat în cea mai mare parte de segmentul apartamentelor noi: acestea s-au scumpit în perioada menţionată cu 7,4%, de la 825 la 886 de euro pe metru pătrat. Marja de creştere pentru apartamentele vechi a fost mult mai temperată, respectiv 1,1%, de la 966 la 977 de euro pe metru pătrat.
În Timişoara, Indicele Imobiliare.ro arată o scumpire de 1,5% a locuinţelor vechi şi noi în prima jumătate a anului, pornind de la o valoare de 785 de euro pe metru pătrat. Preţul actual, de 797 de euro pe metru p