La recepţia dedicată Zilei Americii, proaspăt aterizat de la Beijing, premierul Victor Ponta a găsit de cuviinţă să înalţe un elogiu Chinei, "ţară extraordinară, din care tocmai m-am întors“.
Lăsînd la o parte gafa uriaşă de a pune pe acelaşi plan China şi America tocmai la recepţia la care Ambasada Americii te-a invitat să-i mănînci chiftelele, Victor Ponta a dovedit că şi-a transformat în renume porecla de iresponsabil vesel. Dat gata de giugiulelile gazdelor (la asta chinezii sînt experţi, mai ales că regimul fiind comunist, nu vine nici un scîrţa- scîrţa pe hîrtie, de ziarist zis şi liber, care să-i întrebe pe guvernanţi de ce-au cheltuit atîta cu oaspetele din România), Victor Ponta împărtăşeşte faţă de marea ţară (care nu e încă vecină) şi prietenă, un entuziasm mai dihai decît cel al Anei Pauker faţă de marea ţară vecină şi prietenă, dar mai ales soră mai mare URSS.
Entuziasm facil, de personalitate încă neaşezată, victima ultimei jucării sclipitoare dorite şi primite.
Luînd cuvîntul, Dwayne Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, nu s-a referit, desigur, la ţara extraordinară, din care s-a întors premierul, ci la ţara în care s-a întors, România, ţară în care anul trecut au fost atacate de USL tocmai instituţiile statului de drept. Desigur, anul trecut, cînd Victor Ponta, ca un soi de Che Guevara în bermude, lua cu asalt statul de drept, ţara extraordinară, China, nu protestase, dimpotrivă, aplaudase. Nu de alta, dar comuniştii fug ca dracu de tămîie de statul de drept. SUA, în schimb, au intervenit şi, între noi fie vorba, dacă SUA, ca şi alte Puteri Occidentale nu interveneau, Victor Ponta şi Crin Antonescu jucau bătuta pe ruinele democraţiei româneşti, pînă realizau şi în România, ca şi în China maidanul capitalismului fără stat de drept.
De ce a intervenit SUA anul trecut ne-a explicat diplomatul american:
"Sta