Preşedintele Lituaniei, ţară care a preluat prin rotaţie preşedinţia Uniunii Europene (UE), i-a avertizat pe ceilalţi lideri europeni asupra pericolului ca Rusia să încerce să-şi crească influenţa profitând de vulnerabilităţile Uniunii Europene create de problemele economice.
„Este un moment decisiv, când Rusia încearcă să convingă partenerii estici ai Uniunii Europene să se orienteze spre o uniune vamală“, a afirmat Dalia Grybauskaite într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times. „Europa este foarte ocupată pe plan intern unele ţări pot fi tentate să îşi extindă influenţa în est“.
Lituania nu este prima ţară fostă comunistă care a preluat preşedinţia Uniunii Europene. Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovenia au ocupat de-a lungul timpului această funcţie, care implică gestionarea procesului legislativ de la Bruxelles. Însă statul baltic cu trei milioane de locuitori este prima fostă republică sovietică căreia i-a fost acordat un astfel de rol simbolic important, care pune la dispoziţia Lituaniei o platformă vastă pentru stabilirea agendei europene pentru următoarele şase luni.
Preşedintele UE face lobby pentru acceptarea fostelor republici sovietice ca „parteneri europeni“. Grybauskaite este o veterană în Bruxelles, ocupând timp de cinci ani funcţia de comisar pentru buget. Aceasta a insistat că nu se va folosi de funcţia ocupată pentru a înăspri politica europeană în direcţia Kremlinului şi a preşedintelui rus Vladimir Putin.
Preşedintele Lituaniei a programat pentru noiembrie un summit în Vilnius la care vor participa statele UE şi şase foste republici sovietice - Belarus, Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan - şi a început deja să facă lobby ca liderii europeni să-i accepte pe aceşti „parteneri europeni“.
Ucraina va fi probabil subiectul celor mai dificile dezbateri. Un acord bilateral între aceasta