2013 se contureaza a fi un an de scaderi mai abrupte pe piata apartamentelor, spre deosebire de anul trecut, care a fost caracterizat de o evidenta tendinta de stabilizare a preturilor. Vezi care sunt orasele aflate in topul ieftinirilor in prima jumatate a anului, dar si localitatile unde s-au inregistrat scumpiri.
Indicele Imobiliare.ro calculat la nivel national, pentru apartamentele noi si vechi disponibile spre vanzare, releva un declin de aproape 4,5% in primele sase luni ale anului, de la o valoare de 978 de euro pe metru patrat, valabila la inceputul lui ianuarie, pana la nivelul de 934 de euro pe metru patrat, consemnat la sfarsitul lunii iunie.
Spre comparatie, in intervalul similar din 2012, preturile s-au diminuat cu doar 0,4%, in timp ce declinul anual a fost de 1,3%. Fata de iunie 2012, preturile actuale sunt cu 5,4% mai mici.
Pe de alta parte, unele mari orase ale tarii au avut un comportament deosebit fata de trendul resimtit pe plan national, consemnand chiar importante majorari de preturi. Alte centre regionale s-au conformat tendintei generale, insa cu ieftiniri mai mici decat media la nivel de tara.
Topul ieftinirilor
Capitala se situeaza pe primul loc in clasamentul reducerilor de preturi din marile orase. Aici, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un declin de 3,9% la 6 luni, de la 1.138 la 1.093 de euro pe metru patrat.
Fata de inceputul lui iulie 2012, pretul mediu cerut la ora actuala pentru o locuinta in Bucuresti, fie ea veche sau noua, este cu 3,4% mai mic. In ultimele sase luni, cele mai afectate de scadere au fost locuintele noi: acestea s-au ieftinit cu 4,4% in perioada mentionata, de la 1.278 la 1.222 de euro pe metru patrat.
Proprietarii de apartamente vechi din Bucuresti si-au diminuat pretentiile cu 2,7% in acest rastimp, de la 1.046 la 1.018 eur