Scriitorul Mircea Cărtărescu a câştigat una dintre cele mai importante distincţii literare europene, premiul Spycher - Literaturpreis Leuk din Elveţia. În acest context bunul său prieten şi coleg de generaţie, poetul Florin Iaru, a făcut câteva aprecieri pe marginea acestui important eveniment pentru cultura română, în exclusivitate pentru ziarul "ring".
Domnule Iaru, aţi aflat desigur despre premiul literar obţinut de Mircea Cărtărescu.
Sunt fericit că Mircea a luat un premiu mare. Este un lucru absolut normal. El este un mare scriitor, foarte important, şi merita acest lucru. Mă bucur foarte mult. Este un premiu pentru toată literatura română – mai bună sau mai rea – şi măcar un motiv de curiozitate pentru spaţiul cultural românesc.
În paranteză fie spus, Mircea Cărtărescu a fost foarte mâhnit de felul cum a fost tratat de societatea românească în ultima vreme.
Dar nu societatea românească l-a tratat aşa. Exact ca în cazul tuturor autorilor, al tuturor artiştilor, există o parte de susţinători şi o parte de detractori. Nu e nimic anormal, aşa este peste tot în lume. E vorba de plăcere sau neplăcere, de atitudine politică sau cum doriţi să-i spuneţi.
"Pe Mircea Cărtărescu l-au apărat mai multe mii de oameni decât sutele de oameni care l-au înjurat"
Din nefericire a fost şi foarte înjurat.
Nu-i adevărat, n-a fost înjurat. Dimpotrivă, a fost susţinut cu mare entuziasm şi cu mare prietenie din foarte multe părţi. L-au apărat mai multe mii de oameni decât sutele de oameni care l-au înjurat. Chiar mi s-a părut că în acel interviu (n.r. – acordat pentru Revista 22) Mircea a vorbit ca scriitor, ca sensibilitate artistică. Să ştiţi că pentru un autor, pentru un artist, o critică sau o denigrare, o reevaluare, este mai gravă decât o sută de laude. Aşa gândeşte orice autor. E ca şi cum aţi avea un copil, vi-l l