Disperarea, singuratatea, decepţiile în dragoste dar mai ales sărăcia îi determină pe mulţi români, mai slabi de înger, să îşi încheie socotelile cu viaţa. Deşi este un fapt condamnat de Biserică şi societate, iar sinucigasii ajung să fie stigmatizaţi şi după moarte, tot mai mulţi romani recurg la sinucidere.
În judeţul Botoşani, numărul mare al sinucigaşilor este dat de oamenii de vârsta a treia, care trăiesc în mediul rural. Iar care, spun specialiştii, în multe cazuri nu au nici măcar un motiv din cauza căruia să recurgă la acest gest. Psihiatrii spun că nici măcar ei nu îi mai pot ajuta pe cei care sunt cuprinşi de gânduri negre.
Botoşănenii fruntaşi la sinucideri
Judeţul Botoşani se află printre locurile fruntaşe în tot felul de topuri, dar mai ales în cel al sărăciei sau al judeţelor cu cele mai proaste drumuri. Nici în cazul sinucigaşilor, Botoşaniul nu se dezice şi se află din nou pe podium şi mulţi specialişti înclină să creadă că are legătură cu top-urile anterioare. Judeţul Botoşani se află pe locul doi la nivel naţional, ca număr de sinucideri.
Psihiatri cu experienţă susţin că, cel puţin în municipiul Botoşani, motivul principal pentru rata mare de sinucideri este sărăcia, lipsa de perspectivă tipic provincială şi mai ales plecarea în străinătate. Numărul sinuciderilor în judeţul Botoşani a crescut foarte mult, după ce, în ultimii ani din ce în ce mai mulţi oameni au rămas fără loc de muncă şi cu datorii uriaşi la bănci.
Plecarea la muncă în străinătate a unui din membrii familiei este una din cauzele ce duc la sinucidere. De multe ori gelozia, dorul care îl macină pentru membrul familiei plecat dar şi senzaţia de singurătate îi fac pe mulţi botoşăneni să îşi i-a zilele. Iar în marea lor majoritatate la Botoşani sunt bărbaţi.
”A crescut numărul de sinucideri. Asta este sigur. Dacă î