ECONOMICA.NET a alcătuit lista facultăţilor şi specializărilor publice din cele mai puternice centre universitare din ţară – Timişoara, Bucureşti, Cluj, Iaşi – la care absolvenţii de liceu vor fi admişi pe baza notelor obţinute la examenul de Bacalaureat, şi, în anumite cazuri, şi printr-o scrisoare sau eseu de motivaţie.
În acest material sunt incluse şi facultăţile la care absolvenţii de liceu vor fi evaluaţi printr-o probă eliminatorie, care constă într-o scrisoare de motivaţie sau eseu motivaţional, scrise de candidaţi acasă şi predate în momentul înscrierii la facultate. Candidaţii care vor fi admişi la această probă vor fi repartizaţi după notele obţinute la BAC.
Pentru câteva specializări publice, proba scrisorii/eseului motivaţional e notată şi contribuie împreună cu notele de la BAC la media de admitere a candidaţilor.
Admiterea la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului se face pe baza mediei de la BAC.
UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIŞOARA
La Facultăţile de Biologie şi Chimie, admiterea constă într-un eseu motivaţional predat de candidat la înscrierea la facultate, care contează în proporţie de 25% din media de admitere şi media de la BAC, care contribuie în proporţie de 75% la media de admitere la facultate.
La Facultatea de Geografie, admiterea se face în două etape: probă eliminatorie care constă într-un eseu motivaţional (scris de acasă şi predat în momentul înscrierii), urmând ca cei admişi să fie repartizaţi doar după media de la BAC.
La Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor admiterea constă într-o probă eliminatorie-interviu motivaţional pe baza scrisorii de intenţie care va fi predată de candidat la înscrierea la facultate, urmând ca cei admişi la această probă să fie distribuiţi după notele de la BAC.
La Facultatea de Fizică, admiterea constă într-un interviu