Europarlamentarul PDL Monica Macovei a analizat, pe blogul personal, ultimele 12 luni în viaţa politică din România, susţinând că statul de drept este în continuare ameninţat, din cauza USL.
"Astazi se implineste un an de la sedinta Parlamentului care a spulberat pentru o perioada de timp statul de drept in Romania. O avalansa de ilegalitati, gandita si pusa in practica de USL, ne-a dus la un pas de dictatura", şi-a început Macovei articolul.
Vara lui 2012 a produs rani adanci in democratia romaneasca si a lovit institutiile statului, dar multe dintre cele puse la incercare au rezistat.
A trecut un an, insa pericolul pentru statul de drept nu a trecut definitiv, tot din cauza USL.
USL face acum o noua miscare: schimba Constitutia, schimba din nou regulile in timpul jocului, reducand cvorumul pentru referendum la 30% dupa ce a inceput procesul de revizuire, ca sa o poata trece mai usor; modifica legea de functionare a DNA, reducand atributiile procurorilor anticoruptie si dand ocazia multor parlamentari sa isi indeplineasca visul ciopartirii DNA; a vrut un procuror general fara rezultate profesionale notabile, dar care are certificat de revolutionar, pentru ca in decembrie 89 a fost pe turnul Televiziunii si a tras in „teroristi” (care teroristi?), asa cum a spus chiar el in cererea pentru certificat (aici si aici), si care, din intamplare, se cunoaste cu Victor Ponta din studentie.
La fel de grav, USL elimina principiul suveranitatii poporului definit in prezent la articolul 2 alin 1 din Constitutie (“Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”). Caci asta inseamna decizia USL de a ignora referendumului in care romanii au spus ca vor maximum 300 de parlamentari si o singura ca