Întâlnirea româno-germană de la Sibiu a pus bazele înființări primei rețele de centre de adăpostire a victimelor violenței domestic și, începând cu luna iunie, la Sibiu a fost înfiinţată o reţea a adăposturilor pentru victime ale violenţei în familie, prima de acest fel din regiunea Transilvaniei.
Această reţea funcţionează în baza unui proiect cu sprijin şi finanţare din Germania în care au fost constitute pentru început două puncte focale, la Sibiu şi Târgu Mureş.
Sala de Conferinţe a Academiei Evanghelice Transilvania din Sibiu a fost gazda întâlnirii româno-germane cu tema ”Protecţia şi asistarea victimelor violenţei în familie“, ocazie ce a prilejuit constituirea primei reţele a centrelor de adăpostire pentru victimele violenţei în familie din Transilvania şi din ţară.
Înfiinţarea reţelei, la care au aderat pentru început adăposturi destinate victimelor violenţei în familie din judeţele Sibiu, Mureş, Braşov, Harghita şi Covasna, este unul dintre obiectivele proiectului româno-german.
Proiectul „Dezvoltarea şi extinderea structurilor de reţea în asistenţa preventivă şi ambulatorie pentru victimele violenţei în familie”, este desfăşurat de Diaconia Rheinland – Westfalen – Lippe, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii din Tîrgu Mureş şi Asociaţia Femeilor din Sibiu, cu sprijinul financiar al organizaţiei Aktion Mensch din Germania.
Scopul reţelei este schimbul de bune practici şi conceperea unor proceduri comune de lucru pentru situaţiile ce vizează relaţionarea şi referirea de cazuri între unităţile de primire în regim de urgenţă destinate victimelor violenţei în familie. Totodată se urmăreşte dezvoltarea competenţelor profesioniştilor care sunt implicaţi direct în lucrul cu victimele şi conceperea unui model de abordare integrată a violenţei în familie la nivelul comunităţilor deservite de membr