O companie din Canada a început să vândă computere cuantice. Google şi NASA, împreună cu alte două instituţii, au investit în acestea şi acum au parte de o surpriză: funcţionează ca unul cuantic.
Compania D-Wave a început să comercializeze computere cuantice şi pe cât de interesante par în aparenţă, nu erau prea siguri dacă sunt sau nu cu adevărat cuantice. Google şi NASA, după cum informa Policymic în urmă cu o lună, au investit împreună 15 milioane de dolari într-un astfel de proiect: un computer cuantic capabil să calculeze de 3.600 de ori mai repede decât unul clasic.
PopSci notează că aceste computere cuantice sunt, foarte probabil, cuantice. Concluzia a reieşit în urma unui studiu realizat de câţiva fizicieni care susţin că aceste computere într-adevăr prezintă trăsături cuantice, devenind astfel pasibile de titlul „primele computere cuantice din lume“. De ce a fost atât de greu de stabilit dacă sunt sau nu cuantice? Pentru că aceste particule au o minte proprie, mai mult sau mai puţin.
Calculatoarele D-Wave folosesc entităţi cuantice, iar acestea dacă sunt observate şi-ar putea schimba starea. Marele avantaj al acestor maşini este că în locul biţilor obişnuiţi, binari, folosesc biţi cuantici. Cei obişnuiţi iau valori între 0 şi 1, dar niciodată ambele valori. Cei cuantici pot să aibă ambele valori în acelaşi timp. Astfel, putearea de procesare este de mii de ori mai mare.
Pe lista celor deja interesaţi de computerele D-Wave s-au mai înscris Lockheed Martin, cel mai mare producător de armament din SUA, şi Universities Space Research Association. În ciuda acestui suport, fizicienii şi cercetătorii preocupaţi de puterea de calcul sunt încă sceptici în ceea ce priveşte potenţialul unor astfel de computere.
Vrem să discutăm cu voi. Vizitaţi-ne şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.
Află mai multe despre tehnologiile cuantice: @