* au fost şi exerciţii uşoare, pentru trecere, dar şi dificile, pentru departajare
Ieri, pentru proba obligatorie a profilului de la bacalaureat, care se dă la matematică sau istorie, s-au înscris 2.001 candidaţi, din care s-au prezentat 1.938. La specializarea mate-info au fost prezenţi 455 de candidaţi, la tehnologic 528, la ştiinţele naturii 240, iar la pedagogic 27. Proba la istorie au susţinut-o 688 de candidaţi.
Din fericire, subiectele nu au fost deosebit de dificile, nici la matematică, nici la istorie, iar inspectorul şcolar general, Iulian Danielescu, a precizat că nici incidente nu au fost. "Nu am fost anunţaţi de niciun preşedinte de comisie că s-ar fi descoperit intenţii de fraudare a examenului sau să se fraudeze. Examenul s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii", a declarat inspectorul general. După cele trei ore de examen, la ora 12.00, candidaţii au ieşit din săli şi erau destul de mulţumiţi de ce au reuşit să facă. Unii se aşteptau la note mari, alţii erau bucuroşi că puteau spera la o notă de trecere. Ca de obicei, subiectele la istorie au fost percepute ca fiind mai uşoare, candidaţii ieşind mult mai optimişti.
"De această dată, subiectele au fost normale, fireşti, nici foarte uşoare, dar nici foarte dificile. La toate profilurile şi specializările itemii trei de la subiectele doi şi trei erau mai dificili tocmai pentru a face departajarea între cei care învaţă ca să ia bacalaureatul şi cei care învaţă serios. Subiectele au fost conform programei, iar un elev care a învăţat doar de trecere poate să ia nota şase. Nu trebuie să sacrifici elevii ca să demonstrezi că situaţia este foarte bună sau foarte proastă. Trebuie să se respecte nivelul minimal necesar la finalizarea liceului, astfel încât orice elev să poată trece bacalaureatul, dar nici să se dea prea uşor. Din punctul meu de vedere, au fost patru subiect