Pentru cei care doresc sa descifreze tainele olaritului, la Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare vor fi organizate ateliere de creatie, menite sa transforme institutia intr-un muzeu viu. Activitatile care vor fi conduse de mesteri populari se vor desfasura in aceasta vara si sunt incluse in cadrul unui proiect cultural implementat de catre muzeu.
Vizitatorii care vor trece pragul institutiei muzeale in 30 august vor avea parte de o demonstratie de olarit, iar cei care vor dori sa dea forma lutului cu mana lor, vor avea acest prilej. Tot atunci vor putea fi admirate si obiecte de ceramica din colectia muzeului si piese de tezaur valoroase.
“ De multa vreme intentionam sa transformam acest muzeu intr-un muzeu viu, adica am dorit ca multe din instalatiile tehnice pe care noi le avem in dotare sa functioneze, pentru ca generatia tanara sa vada in mod concret cum se utilizau acestea”, a declarat Gheorghe Robescu, responsabilul proiectului.
Atelierele care urmeaza sa aiba loc sunt doar o parte din activitatile cuprinse in proiectul “Ceramica-Mostenire culturala a municipiului Baia Mare ” care are ca obiectiv promovarea si punerea in valoare a culturii ceramice din aceasta zona.
“Baia Mare functioneaza neintrerupt ca centru de olari din secolul XVI. Niciun an in Baia Mare nu s-a intrerupt productia ceramica. Nu am avut perioade in care sa nu fi avut macar patru, cinci olari care sa lucreze permanent si sa isi castige existenta de pe baza acestui mestesug. Acest lucru este rar intalnit, nu numai in Romania ci si in alte parti ale lumii”, a spus muzeologul etnograf Janeta Ciocan.
Cei care coordoneaza proiectul au aratat ca pana in octombrie mai au in plan realizarea unei expozitii cu vanzare pentru produsele autohtone de ceramica si lansarea unui magazin virtual pentru promovarea si vanzare a