Din ianuarie şi până la finele lunii iunie, preţurile au scăzut cu 4,5%
imobiliare.ro: Tendinţa de stabilizare din 2012 se transformă într-o scădere abruptă
În câteva oraşe preţurile au crescut, însă nu au putut atenua prea mult deprecierea mediei naţionale
Segmentul rezidenţial al pieţei imobiliare din România nu a avut parte de evoluţia pe care o aşteptau jucătorii din piaţă, care la finele anului trecut sperau ca 2013 să fie un nou an de stabilizare. La doar o săptămână distanţă, încă un studiu realizat de un site de imobiliare confirmă tendinţa accelerată a scăderii preţurilor.
Indicele imobiliare.ro, calculat la nivel naţional, în care sunt cuprinse atât preţurile apartamentelor noi, cât şi ale apartamentelor vechi, indică o tendinţă evidentă de depreciere a preţurilor de strigare, cerute de proprietarii locuinţelor scoase la vânzare.
"Spre deosebire de anul trecut, care a fost caracterizat, per total, de o evidentă tendinţă de stabilizare a preţurilor la apartamente, 2013 se conturează a fi un an de scăderi mai abrupte. Indicele imobiliare.ro relevă un declin de aproape 4,5% în primele şase luni ale anului, de la o valoare de 978 de euro pe metru pătrat, valabilă la începutul lui ianuarie, până la nivelul de 934 de euro pe metru pătrat, consemnat la sfârşitul lunii iunie", afirmă reprezentanţii portalului de imobiliare.
Comparativ cu aceeaşi dată din 2012, preţurile actuale sunt cu 5,4% mai mici. Reprezentanţii imobiliare.ro au observat şi diferenţa cu care preţurile s-au depreciat în acelaşi interval din 2012, comparativ cu luna iunie a acestui an. În timp ce în iunie 2012 pretenţiile proprietarilor erau doar cu 0,4% mai mici, în luna iunie a acestui an declinul a fost de 1,3%, un ritm de trei ori mai accelerat.
1,3 procente poate nu pare prea mult dacă s-ar înregistra pe un interval mai mare de timp, însă o aseme