În România, sinuciderea a devenit una dintre practicile care îndoliază nenumărate familii periodic, motiv pentru care psihologii spun că acest fenomen poate fi prevenit. Profilul sinucigaşului din Botoşani este descris clar: un bătrân care locuieşte singur, în mediul rural, fără posibilităţi financiare.
Adevarul.ro vă schiţează harta sinucigaşilor din Romia şi vă prezintă profilul persoanei care aplează la o astefel de tactică, dar şi părerea psihologilor despre acest fenomen.
Harta sinuciderilor din Alba: ce metode aleg sinucigaşii şi care sunt motivele pentru care îşi iau viaţa
Spânzurarea este metoda preferată de sinucigaşii din Alba. Anual, aproximativ 50 de persoane ajung să îşi ia viaţa din diferite motive. Cele mai întâlnite sunt situaţia socială şi financiară precară, neînţelegerile în familie, problemele de sănătate şi, mai rar, dezamăgirile în dragoste.
Statistica oficială indică un număr de 40 de sinucideri şi 12 tentative de suicid, timp de opt luni în 2012. Dintre aceştia, 34 au fost bărbaţi (toţi şi-au luat viaţa prin spânzurare) şi 6 femei (din care 5 s-au spânzurat şi o alta a îngurgitat medicamente).
Din cele 12 persoane care au încercat să îşi ia viaţa, 8 au fost bărbaţi care au folosit ca metode de suicid spânzurarea (2), sărirea de la etaj (1), îngurgitarea de medicamente (2) şi provocarea de plăgi înjunghiate (4). Alte 4 au fost femei (3 plăgi înjunghiate şi una îngurgitarea de medicamente). La nivel naţional, judeţul Alba se află la coada clasamentului privind rata sinuciderii. Într-un raport al Institutului Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici”, Alba este pe locul 23 cu o rată de 12,99 sinucideri la 100.000 de locuitori/an. Topul
este condus de Harghita (31,21 de cazuri) şi Ilfov (29,09 de cazuri).
Doi timişoreni înstăriţi şi-au pus capăt zilelor pentru o prostit