Scris de Andreea Pintea - Garda Financiară a aplicat amenzi în valoare de sute de mii de lei, dar nu s-au încasat decât de cinci ori mai puţine.
ARAD. Activitatea intensă nu înseamnă neapărat şi încasări mai mari la buget. Garda Financiară Arad a derulat în primele cinci luni nu mai puţin de 1.596 de controale, însă s-a lovit de problema încasărilor. Raportul între amenziile aplicate şi cele încasate este de doar 1 la 5. Practic, firmele amendate de Gardă nu s-au grăbit să îşi plătească sancţiunile.
De ce uită arădenii să îşi achite amenzile? Unul dintre motive ar putea fi faptul că amenzile nu sunt supuse penalităţilor şi majorărilor, iar în condiţiile în care disponibilităţile financiare ale firmelor sunt reduse, administratorii aleg să plătească cu prioritate obligaţiile financiare pentru care se pot aplica majorări. Totuşi, chiar şi pentru amenzi se pot începe executările silite, iar firmele pot ajunge să aibă conturile blocate sau să fie somate. Pe de altă parte, unii dintre cei care au fost sancţionaţi de Gardă aleg să meargă în instanţă, constestând procesele verbale de contravenţie.
Dacă e să ne referim strict la primele cinci luni din acest an, Garda Financiară Arad a reuşit ca din cele 56 de amenzi cu o valoare totală de 355.900 lei să încaseze doar 27 de amenzi cu o valoare de 65.400 lei. Astfel, deşi numeric s-au plătit aproximativ 50% dintre amenzi, valoric suma încasată nu depăşeşte 18,5 procente.
Punctele de trecere a frontierei şi zonele limitrofe acestora au fost ţintele controalelor derulate de Garda Financiară Arad în primele cinci luni. „Verificările curente desfăşurte în perioada ianuarie-mai au fost orientate, în principal, pe combaterea comerţului ilicit cu produse accizabile şi descurajarea evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu produse agroalimentare. Nici utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale nu a