S-a urcat într-un cireş să se înfrupte din roade, s-a prins într-un laţ montat de braconierii amatori de mistreţi şi a stat înţepenit circa 24 de ore în pomul din care rămăsese doar trunchiul, în aşteptarea salvatorilor. Până la urmă şi-a găsit singur scăparea, astfel încât, atunci când reprezentanţii instituţiilor abilitate să intervină au izbutit să se mobilizeze şi să ajungă la faţa locului, au constatat că nu mai aveau obiectul muncii.
Aceasta este, pe scurt, povestea neromanţată a ursului care a isterizat, ieri, întreaga Românie, care-i plângea de milă în timp ce acesta se afla deja la adăpostul pădurii, lingându-şi rănile. Ce s-a întâmplat, de fapt? Marţi dimineaţă, un cioban de la o stână aflată pe raza comunei Lopătari a văzut, de la depărtare, ursul zbătându-se în vârful ciotului de cireş, la circa un metru şi jumătate înălţime faţă de sol. După câteva ore bune, a izbutit să anunţe paznicul de vânătoare care a trecut pe acolo, făcându-şi rondul zilnic. Aici se cuvine să precizăm că locul cu pricina, situat pe raza satului Terca, aflat la o altitudine mai mare faţă de Focul Viu, nu beneciază de serviciile niciunui operator de telefonie mobilă. Drept pentru care, cu calmul caracteristic muntenilor, paznicul a aşteptat să se facă timpul pentru a pleca spre Buzău, la o şedinţă convocată pentru ora 16,00, a Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, unde, la punctul „Diverse”, a anunţat incidentul.
Astfel că, iată-ne la orele după-amiezii târzii, când responsabilii AJVPS s-au văzut în situaţia de a face demersurile pentru a curma, într-un fel, suferinţele animalului rănit, înfometat şi însetat, dar şi agitat într-o măsură suficient de mare pentru a pune în pericol viaţa salvatorilor. Drept pentru care, conform înţelepciunii populare care spune „de ce să nu laşi pe mâine ceea ce poţi face azi”, mobilizarea salvatorilor a fost am