În Străşeni apa a intrat în opt case, a inundat şapte gospodării şi terenuri agricole şi două subsoluri. Opt sate din raion au rămas izolate, după ce drumul de acces a fost înghiţit de ape. Locuitorii orăşelului spun că situaţia se repetă în fiecare an. „De cinci ani locuiesc aici şi în fiecare an, în această perioadă, mă trezesc cu râul Bâc în ogradă“, ne spune Diana Iechim, locuitare în Străşeni.
Potrivit lui Nicolae Iovu, viceprimarul oraşului, cele mai afectate străzi sunt Traian, Luncilor şi Cetatea Albă. „Am creat o comisie care se ocupă de înlăturarea consecinţelor revărsării apelor şi evaluează daunele din gospodăriile inundate“, ne-a dat asigurări Iovu.
„Nu este diguit râul şi apa nu are unde se scurge şi inundă casele, ogrăzile şi grădinile noastre“, intervine Tatiana Harcot, care se uită neputincioasă la apa care a ajuns până aproape de geamul casei de locuit. Femeia spune că nu a reuşit să scoată nimic. „De un an locuiesc pe această stradă şi cred că am să mă mut de aici“, ne spune femeia.
Oamenii susţin că se vorbeşte de mai mulţi ani ca să fie mutaţi din aceste case. „Acum patru ani vorbeau să ne fie repartizate apartamente în locul caselor. Dar au tăcut cu toţii“, spune indignată Ludmila.
Petru Volosciuc, preşedintele raionului Străşeni ne-a comunicat că persoanelor din lunca Bâcului le-au fost repartizate locuri pentru construcţai casei în altă parte a oraşului. „După ce pericolul a trecut, oamenii au luat şi au vândut loturile“, afirmă preşedintele raionului.
Oficialul crede că, până nu vor fi efectuate lucrări de lărgire a râului Bâc, situaţia cu inundaţiile din localitate nu va fi rezolvată.
Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale afirmă că peste 20 de salvatori lucrează de consolidarea unui dig de protectie pe râul Bâc din raionul Străşeni pentru a impiedica pericolul de inundare a altor 20 d