Fermierii care cresc animale pentru lapte se mai bucură de ultimele luni de tranziţie până la programul drastic ce le impune ca, de la 1 ianuarie 2014, laptele pus pe piaţă să corespundă unor standarde mai înalte.
Laptele crud comercializat sau livrat către unităţile de procesare trebuie să corespundă, de la 1 ianuarie 2014, cerinţelor Uniunii Europene. Este vorba de noi parametri de laborator, de alte condiţii asigurate animalelor în gospodării sau exploataţii, de temperatura la care se păstrează în funcţie de periodicitatea colectării etc.
Deşi, la acest moment, laptele compromis din cauza temperaturilor mari sau din alte cauze poate fi „dat la recondiţionat”, ajungând în produsele lactate, de anul viitor nu se mai acceptă nicio astfel de metodă de reducere a pierderilor, perioada până la sfârşitul acestui an fiind considerată una de tranziţie.
Reguli, reguli, reguli
„Laptele crud trebuie să provină de la animale sănătoase, să fie obţinut, manipulat şi păstrat în condiţii igienice şi să îndeplinească criteriile de calitate şi igienă (numărul total de germeni max. 100.000/ml şi numărul de celule somatice max. 400.000/ml)”, au fost informaţi fermierii.
Se impun, astfel, reguli privind igiena mulsului, reguli privind răcirea şi depozitarea laptelui crud, reguli privind prevenirea contaminării ugerului după muls, reguli de îndepărtare a laptelui anormal, se interzice livrarea laptelui provenind de la animale tratate medicamentos etc. Mare parte dintre aspectele care li se semnalează fermierilor sunt lucruri cunoscute şi respectate, în linii mari, indiferent că laptele din gospodărie ajunge în consumul familiei, pe piaţă sau la procesatori.
Cum se poate contamina laptele crud
În judeţ nu este înregistrat niciun procesator, în schimb, în localităţile cu număr mare de fermieri care trăiesc efecti