Crin Antonescu, in calitatea sa de prezumtiv parinte al Constitutiei revizuite, este lovit din toate directiile. La fel si secundul sau Teodor Chioariu. Fara ca macar proiectul revizuirii sa fie gata, iata ca se incearca dinamitarea lui. Din exterior. Si, mai nou, chiar din interior. Cum stam, de fapt, la acest capitol? Ce explicatii exista pentru reactiile la care asistam? Si care sunt, in definitiv, aceste reactii?
Semnalul a fost dat de Traian Basescu. Acesta a vorbit despre o gasca. O gasca de politicieni ai USL – a se traduce liberali – care vor sa-si faca o Constitutie pentru ei insisi. A urmat o intalnire la sediul Grupului pentru Dialog Social, organizatie cunoscuta pentru basismul ei, acesta trasatura accentuandu-se si devenind cat se poate de vizibila, din momentul in care au inceput sa fie eliminati acei membrii – de exemplu Iliesiu – care au incercat sa impuna, dezbaterilor de acolo, criterii de obiectivitate. Ei bine, GDS a reusit sa invite doi constitutionalisti, si ei basisti, care si-au exprimat indoieli cu privire la realismul unor prevederi revizuite. A urmat un verdict pozitiv, dar cu unele observatii de natura sa inflameze opinia publica, din partea unei institutii, pana acum relativ invizibila, numita Consiliul Legislativ. Consiliul Legislativ considera ca presedintele nu poate fi plasat in afara puterii executive. In fine, pentru a inchide aceasta serie de precizari, mai consemnam ca o serie de lideri PDL, in special cei din anturajul lui Traian Basescu, isi exprima, sistematic si pe un ton din ce in ce mai ridicat, nemultumirile in raport cu Constitutia revizuita.
Iar efortul de schimbarea a Constitutiei nici macar nu a fost finalizat. Nu este atacat un produs in sine, ci un santier, unde inca se lucreaza la realizarea acestuia. Cu sau fara abuzul Curtii Constitutionale a Romaniei, care a considerat ca un referendum cu prag de 3