Costul de finanţare a Portugaliei a crescut puternic în urma demisiilor din Guvern, randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani depăşind pragul psihologic de 7%
Pragul de 7% este semnificativ în contextul crizei datoriilor de stat, fiind punctul în care Grecia, Irlanda şi Portugalia au solicitat finanţare externă
Criza politică amplifică riscul necesităţii unui nou "bailout"
Obligaţiunile guvernamentale în valoare de 3 miliarde euro plasate de Portugalia în luna mai, într-o emisiune puternic suprasubscrisă de investitori, valorează în prezent pe piaţă numai 2,5 miliarde euro, în contextul crizei politice declanşate luni de demisia ministrului Finanţelor, Vitor Gaspar.
Costul de finanţare a Portugaliei a crescut puternic în urma demisiilor din Guvern, randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani depăşind miercuri dimineaţă pragul psihologic de 7% pentru prima dată în acest an, faţă de sub 6,5% luni dimineaţă.
Situaţia s-a agravat, randamentul trecând în următoarele ore peste 8%, potrivit datelor Tradeweb, citate de The Guardian.
O nouă criză de încredere pe pieţe
Pragul de 7% este semnificativ în contextul crizei datoriilor de stat din zona euro, fiind punctul în care Grecia, Irlanda şi Portugalia au solicitat finanţare externă.
Creşterea randamentelor şi scăderea implicită a valorii obligaţiunilor portugheze pe piaţă semnalează o nouă criză de încredere pe pieţe cu privire la situaţia finanţelor publice şi a datoriei de stat a Portugaliei.
Pe termen scurt, creşterea costurilor de finanţare nu va avea un impact semnificativ asupra ţării, deoarece Portugalia are în derulare un acord de finanţare externă de 78 miliarde euro convenit în 2011 cu UE şi FMI, programat să se încheie anul viitor.
Portugalia, tot mai aproape de necesitatea unei noi finan