Specialiştii recomandă autorităţilor municipale să elaboreze un program de replanificare a întregului sistem de canalizare din Capitală. În prezent, reţeaua pluvială lipseşte pe 75% din străzi.
Sistemul de canalizare învechit şi ineficient, dar şi lipsa investiţiilor fac din Chişinău un oraş vulnerabil în faţa ploilor torenţiale. Potrivit viceprimarului Vlad Coteţ, în Capitală există cel puţin zece zone care sunt inundate de fiecare dată când cad precipitaţii abundente şi unde se impun reparaţii urgente.
Promisiuni în lipsă de bani
„Acestea sunt Calea Ieşilor, străzile Albişoara, Munceşti, Ion Inculeţ, Meşterul Manole, Uzinelor, Pan Halippa, Ismail, Ghioceilor, zona Poşta Veche, precum şi arterele perpendiculare pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pentru reparaţia canalelor pluviale de pe aceste străzi sunt necesare peste 140 de milioane de lei, iar pentru întreaga reţea e nevoie de peste două miliarde de lei“, a spus Coteţ.
Primarul Dorin Chirtoacă a promis ieri că la anul vor începe lucrările de creştere a capacităţii pluviale pe aceste străzi, după modelul realizat în 2012 în zona Gării Chişinău, cu bani europeni. Doar că nu au fost identificate încă sursele de finanţare.
O problemă e şi faptul că sistemul este învechit. „Reţelele de canalizare sunt uzate în proporţie de 80%, unele având circa o sută de ani. Lucrurile se complică şi din cauza nivelului ridicat al apelor subterane. Reţele se distrug şi din cauza că agenţii economici şi persoanele fizice aruncă în ele diferite deşeuri“, a menţionat Constantin Becciev, directorul general al Apă-Canal Chişinău.
Probleme de sistem
În acelaşi timp, Constantin Moraru, şeful Laboratorului de Hidrogeologie şi Geologie Inginerească al Institutului de Geologie şi Seismologie, susţine că pe circa 75% din străzile Capitalei nu există canale pluviale. „În partea veche a oraşului reţ