Dincolo de activitatea politică, fostul premier ţărănist Radu Vasile a avut o scurtă, dar importantă carieră literară. Radu Vasile a scris două romane: „Fabricius" şi „Buricul preşedintelui". Cartea cu care a surprins cel mai mult fostul premier este însă volumul de poezii „Echilibru în toate", apărut în anul 1999 la Editura Cartea Românească şi semnat cu pseudonimul Radu Mischiu.
Au fost bune, au fost rele versurile fostului premier? Radu Vasile avea două exemple care ilustrau perfect calitatea poeziei sale: „Când a apărut volumul, regretatul Laurenţiu Ulici mi-a spus aşa: «Domnul meu, nici nu ştii mata ce ai scris!».Pe de altă parte, au comentat tovarăşii din partide, cei care m-au şi dat, în final, la o parte. «Uite, domnule, ce-i arde lui, să scrie poezii!», spunea un coleg“, explica Radu Vasile, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“.
“Mischiu, mai scrii poezii?”
Chiar şi cetăţenii simpli, fără culoare politică, i-au sugerat să mai scrie. „În mod curios, eram la un meci al Rapidului şi acolo, pe stadion, un suporter a strigat la mine «Mischiu, mai scrii poezii?». Aceasta a fost singura dată când am fost interpelat în calitate de poet, după mandatul de premier", îşi amintea Radu Vasile.
Fostul premier avea o listă listă lungă de poeţi care l-au inspirat, pe care i-a citit şi i-a plăcut, de care a fost apropiat, ca înţelegere şi stil, şi pe care ar fi vrut să-i întreacă sau măcar să scrie în aceeaşi manieră: „Virgil Mazilescu din Drăgăşani - oraşul care a dat doi premieri, pe mine şi pe Mugur Isărescu -, Mircea Dinescu, pentru că îmi place radiografia lui oarecum ironică a sentimentelor şi a realităţii, şi Nichita Stănescu, pentru stilul lui extraordinar. Mie mi-au plăcut mereu scriitorii şi poeţii care folosesc, ca elemente caracteristice, ironia, detaşarea şi limbajul modern“, explica Radu Vasile.
Vasile a condus Guvernul Româ