Google marcheaza astazi 130 de ani de la nasterea lui Franz Kafka. Franz Kafka (n. 3 iulie 1883, Praga - d. 3 iunie 1924, Viena) a fost un scriitor evreu de limba germana, originar din Praga.
Reprezentant remarcabil al prozei moderne, a exercitat o influenta covarsitoare asupra literaturii postbelice. Romanele sale se caracterizeaza printr-o viziune halucinanta, grotesca, stranie asupra realitatii, marcata de expresionism si suprarealism, in care conditia tragica a omului este reprezentata parabolic.
Franz Kafka s-a nascut la Praga, pe atunci capitala Regatului Boemiei, care facea parte din Imperiul Austro-Ungar, intr-o familie evreiasca, fiu al comerciantului Hermann Kafka si al Juliei Kafka, nascuta Lowy. Limba materna a lui Kafka, in care a si scris mai tarziu, a fost germana, vorbita in acea vreme ca limba materna de aprox. un sfert din populatia orasului Praga. In anul 1880 ponderea populatiei evreiesti la Praga era de 10,3%, iar cea a populatiei germane de 22%.
Dupa absolvirea liceului german, Kafka a studiat dreptul, si-a luat doctoratul, apoi a lucrat un timp la tribunalul din Praga si ulterior ca avocat la compania de asigurari Assicurazioni Generali (1908-1922). A parasit rareori Praga, a calatorit in Italia, Germania, Austria si a vizitat orasul Arad, traind intr-un "cerc stramt" pana catre sfarsitul vietii.
In 1909, Kafka a debutat literar cu primele schite de proza publicate in revista literara Hyperion, care aparea la Munchen. A intretinut o corespondenta asidua, pe durata a circa patru ani, cu Felice Bauer si apoi si cu Milena Jesenska, o cunoscuta scriitoare ceha, care i-a tradus in limba ceha cateva povestiri. Scriitorul a lasat si un jurnal intim, atipic si greu de clasificat.
Initial, Kafka a suferit de o depresie cronica, fapt demonstrat de majoritatea scrisorilor trimise parintilor, surorii sale Ottla si priete