Sute de suceveni care au încasat subvenţii pentru încălzirea locuinţelor vor trebui să returneze banii obţinuţi în mod ilegal, pentru că au dat declaraţii false.
Ilegalitatea a fost descoperită de către Curtea de Conturi, în urma unui control de o lună şi jumătate la Primăria Suceava.
„O problemă pe care au sesizat-o şi la care Primăria Suceava nu este în culpă, dar trebuie să recupereze banii, se referă la un număr de 657 de persoane care au beneficiat ilegal de ajutoare de încălzire”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinţelor pentru iarna 2011 - 2012 s-a făcut în baza declaraţiilor pe propria răspundere.
„Curtea de Conturi a venit cu acte pe care noi nu le avem, de la Finanţe, de la bănci, prin care a demonstrat că un număr de 550 de persoane au depozite bancare şi au beneficiat de ajutoare de încălzire a locuinţelor. Unul are 990 de milioane de lei vechi în cont şi a mai şi venit la noi să ceară ajutor de încălzire a locuinţei”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.
În alte 34 de cazuri subvenţia a fost încasată ilegal pentru că beneficiarii deţin autoturisme pe care nu le-au declarat, alţi 48 au clădiri pe care nu le-au declarat, în vreme ce alţii deţin suprafeţe destul de mari de teren extravilan sau intravilan, ori aveau venituri mult peste cele declarate, din prestarea de activităţi independente.
„Drept urmare, vom avea de recuperat subvenţiile acordate pentru încălzirea locuinţei de la 657 de persoane. Fac apel la cei care beneficiază de aceste subvenţii să dea declaraţii corecte, pentru că pot fi traşi la responsabilitate pentru fals şi uz de fals”, a mai spus Ion Lungu.
Restricţii la acordarea ajutoarelor de încălzire
Conform legii, nu pot beneficia de ajutorul financiar de încălzire a locuinţelor familiile sau peroanele singure care posedă clădiri sa