Dacă parlamentarii care s-au opintit vara asta să zămislească un nou act fundamental se laudă c-ar fi „părinţii Constituţiei”, atunci cu siguranţă că liderul Forumului Constituţional, Cristian Pârvulescu, este cel care a „moşit” venirea ei pe lume. Ce crede Domnia Sa despre lipsurile şi plusurile Constituţiei pe stil nou aflaţi în rândurile următoare.
Reporter: Este că aveam de toate şi doar o nouă Constituţie ne mai lipsea?
Cristian Pârvulescu: Constituţia n-ar trebui să ne lipsească niciodată! Spre exemplu, constituţia organismului nostru e absolut necesară. Iar, dacă la nivelul organismului e necesară, atunci la nivelul ţării cum de n-ar fi? În plus, constituţia noastră se adaptează odată cu vârsta, deci şi Constituţia ţării trebuie adaptată, potrivit vremurilor! Acum, serios vorbind, chiar era nevoie de adaptări, mai ales în partea de drepturi şi libertăţi. În încercarea de a defini un drum României, Constituţia e doar un jalon, dar nu schimbă mare lucru, fiindcă, dacă nu există o clasă politică competentă, o legislaţie care să pună Constituţia în mişcare, aceste transformări vor avea o valoare limitată!
Sunteţi coordonatorul Forumului Constituţional. Pe ce criterii au fost aleşi membrii săi?
Eu am fost propus pentru că am mai organizat Forumul Constituţional o dată. Iar cu echipa care m-a sprijinit – printre membr5i ei se numără excelenţi specialişti, precum Todor Arpad sau Claudiu Crăciun – am colaborat şi la alte proiecte, la Pro-Democraţia şi la SNSPA. Pe lângă echipa din Bucureşti, au existat însă şi numeroase echipe locale, la nivel universitar sau de ONG, care au venit cu propuneri. Unele amendamentele propuse au fost acceptate de Comisia de revizuire, lucru cu atât mai îmbucurător cu cât majoritatea acestor amendamente vizau capitolul de drepturi şi libertăţi.
Aţi declarat că Băsescu vrea să blocheze procesul de reformă