Pentru ea, relaţia dintre profesor şi elevii săi este sfântă. Nimeni nu are voie să încalce acest „tratat” nescris prin care „ucenicul” trebuie să îşi respecte „mentorul”, iar acesta din urmă trebuie să fie un deschizător de drumuri. Aceia dintre dascăli care nu fac asta, şi-au ales o meserie de rezervă, crede Mihaela Diaconescu, cel mai premiat şi recompensat profesor din Pucioasa.
Cred că cea mai mare realizare de când sunt la Pucioasa a fost câştigarea statulului de colegiu naţional în 2006, iar în 2007, certificarea de „şcoală europeană”, spune Mihaela Diaconescu.
Se mândreşte cu faptul că a format sute de medici care acum salvează vieţile oamenilor în spitalele din întreaga ţară sau din străinătate. „Eu chiar cred că profesorul trebuie să îl inspire pe elev. Îmi place să cred că elevii mei învaţă cu drag chimia. Am avut performanţe, am avut olimpici. Prin mâinile mele au trecut sute de elevi care acum sunt medici, care mai întâi s-auîndrăgostit de chimie. S-au folosit de pasiunea asta pentru chimie pentru a intra în medicină. De altfel, majoritatea elevilor mei dau la medicină pentru că le plăce chimia organică”, crede Mihaela Diaconescu.
Eforturile sale au fost recompensate de-a lungul anilor cu distincţii care mai de care mai valoroase. Amintim aici diploma de excelenţă “Profesorul Anului 2010” pentru disciplina chimie, diploma de cetăţean de onoare al oraşului Pucioasa, sau mult râvnita diplomă „Gheorghe Lazăr clasa a III a” acordata de ministrul Educatiei, Cercetării şi Tineretului pentru calitatea şi complexitatea activităţii didactice din ultimi 10 ani, pentru rezultate remarcabile obtinute în iniţierea unor programe judeţene şi naţionale destinate educării tinerilor.
„Sunt convinsă că sunt două cat de profesori: unii cu vocaţie şi alţii care au devenit profesori pentru că această meserie a fost variant