…vărgaţi şi foarte lacomi, poate cei mai populari peşti răpitori din apele noastre, bibanii sunt peştii cu care am început, exersat şi perfecţionat tehnica pescuitului la artificiale. Delicioşi în saramură, însă şi greu de localizat, bibanii se situează pe primele locuri atât în preferinţele gastronomice ale pescarilor, cât şi în pescuitul sportiv.Senzaţii tari
Sunt oameni care se bucură şi caută extazul în diferite activităţi. Se aruncă cu parapanta sau îşi turează un motor la maxim, ridicându-se pe o roată. Unii poate se mulţumesc cu vizionarea unui film horror sau cu ştirile macabre de la ora 17.00, îndeajuns pentru a ridica nivelul adrenalinei. Puţini sunt cei care cred că pescuitul poate ridica nivelul adrenalinei, dar depăşind o anumită treaptă, pescuitul poate fi considerat un sport extrem. Neştiinţa a cea ce ai la capătul celălalt al firului şi încercarea de a controla zbuciumul capturii ridică nivelul adrenalinei în raport direct cu durata şi intensitatea drilului.
Folosind o lansetă de tip ligth cu un monofilament subţire în pescuitul la biban, veţi avea parte de acele senzaţii tari atât de căutate şi apreciate de către pescarii sportivi. Lupta şi insistenţa în urmărirea prăzii, a bibanului, fac din ieşirea la pescuit o interesantă şi plăcută metoda de a-ţi petrece timpul liber.
Trebuie ţinut cont de dimensiunile la care ajunge acest peşte în timp; astfel pentru a atinge greutatea de peste o jumătate de kilogram, unui biban îi trebuie în jur de 15 ani. Acest peşte trebuie respectat, iar dacă reţinem, ar fi bine să nu facem excese.Saramură de vărgaţi
Puteţi face şi acasă această specialitate fără prea mare efort. Pentru asta aveţi nevoie de câţiva bibani mai bine crescuţi, ceva roşii, ardei graşi şi câţiva ardei iuţi, după preferinţă, plus ceva condimente. Solzii nu se curăţă, se vor lua foarte uşor după coacere. Pe o tablă întinsă,