Escrocii care operează după aşa-numita metodă “Accidentul” au făcut deja câteva victime şi în Timiş, una dintre victime fiind mama fostului prefect de Timiş, Mircea Băcală. În niciunul dintre cazuri, însă, nu au fost încă identificaţi autorii.
Doar în prima jumătate a acestui an, la Poliţia Municipiului Timişoara au fost depuse şapte plângeri privind înşelăciuni comise printr-o metodă pe care Poliţia o numeşte “Accidentul”. În două cazuri este vorba doar despre tentativă de înşelăciune. În celelalte, victimele au fost păgubite cu sume cuprinse între 100 şi 500 de euro. Momentan, însă, niciunul dintre autorii înşelăciunilor nu a fost identificat. “În cele şapte cazuri despre care vorbim se fac cercetări în vederea identificării autorilor, iar dosarele sunt în lucru”, declară purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş, agentul Mirela Drăghicioiu.
Modul de operare folosit de cei care apelează la acest tip de înşelăciune este simplu. Escrocii, avertizează Poliţia, contactează diferite persoane – în general, pe telefonul fix – şi îşi atribuie calităţi false, de avocat, procuror, poliţist sau medic, spunându-le că rude apropiate lor au fost victimele unor accidente de circulaţie sau, alteori, că sunt acuzate de fapte grave. Pentru oricare dintre aceste situaţii, cer bani, spunând în unele cazuri că au nevoie de ei pentru intervenţii medicale de urgenţă sau ca onorariu pentru a-i reprezenta.
În convorbirile telefonice ale victimei înşelăciunii cu un pretins avocat ori poliţist, escrocii cereau sumele de bani pentru a-l scăpa pe vinovatul accidentului fictiv de un proces judecătoresc sau de urmărirea penală. Sumele erau pretinse ca acoperind mita ori onorariul.
Infractorii intră apoi în posesia banilor prin sfătuirea victimelor să vireze banii necesari într-un cont bancar. Chiar şi aşa, cei vinovaţi de folosirea escro