Ioan Cezar Anuţei, profesor de ştiinţe socio-umane, lucrează în învăţământ de 15 ani. În această perioadă, peste o sută dintre elevii pregătiţi de profesorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Suceava au reuşit să se califice la fazele judeţene şi naţionale ale olimpiadei de ştiinţe socio-umane.
Specialist în ştiinţe socio-umane, Cezar Anuţei predă Cultură Civică, Logică, Psihologie, Sociologie, Economie şi Filosofie. Începând de la sfârşitul anilor '90, atunci când fostul liceu pedagogic s-a transformat în colegiu naţional generalist, Cezar Anuţei a încercat, împreună cu colegii săi, să dezvolte specializarea ştiinţe sociale. Acum, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” an de an sunt înfiinţate trei clase de ştiinţe sociale, fiecare cu o subspecializare diferită: studii europene, managementul afacerilor şi intensiv engleză. Pentru fiecare clasă în parte au fost concepute pachete de discipline opţionale specifice care să le ofere elevilor un plus de informaţii în domeniile respective.
Cezar Anuţei ne spune că în timp a dezvoltat o strategie pentru a-i determina pe elevi să muncească în plus pentru a obţine performanţe la olimpiade şi concursuri naţionale.
„Întotdeauna am căutat să pregătim foarte bine elevii şi să-i promovăm în exteriorul şcolii. Pentru olimpiada de ştiinţe socio-umane, selecţia are loc în clasa a IX, atunci când studiază Logica. Anual avem câte 30-40 de elevi care obţin diverse premii la faza judeţeană a disciplinelor socio-umane iar vârfurile se califică la faza naţională”, explică Cezar Anuţei.
Pregătirea individuală a elevilor este completată cu ore suplimentare. „Lucrez suplimentar cu grupe mici, pe fiecare disciplină în parte. S-a dovedit că e o bună strategie să îi obişnuiesc să lucreze împreună, e la fel ca la un centru de excelenţă”, spune Cezar Anuţei.
Pe elevii care reuşesc să obţină rezultate deosebite îi ră