Statele Unite ale Americii şi numeroase alte ţări şi-au exprimat îngrijorarea miercuri seară, după destituirea de către armata egipteană a preşedintelui Mohamed Morsi şi au pledat pentru o revenire rapidă la procesul democratic în Egipt.
Preşedintele american Barack Obama, care s-a declarat „profund îngrijorat“ la câteva ore de la înlăturarea preşedintelui islamist de către armată, a făcut apel la alegerea rapidă a unui nou guvern civil în Egipt.
De asemenea, liderul de la Casa Albă a anunţat că le va solicita agenţiilor şi ministerelor vizate să studieze „implicaţiile“ legale ale noii situaţii pentru ajutorul pe care SUA îl transferă anual Egiptului - şi care, în virtutea legislaţiei americane, nu poate merge spre o ţară unde a avut loc o lovitură de stat. De asemenea, americanii au ordonat evacuarea misiunii lor diplomatice de la Cairo.
Uniunea Europeană le-a cerut părţilor implicate în criza din Egipt să „revină rapid la procesul democratic“, mai ales prin organizarea de noi alegeri prezidenţiale, după înlăturarea lui Morsi, ales în mod democratic în urmă cu un an.
În ceea ce o priveşte, Marea Britanie a făcut apel la calm. Londra a evitat să vorbească despre o „lovitură de stat“, pronunţându-se însă împotriva intervenţiei armatei pentru a schimba regimul. Î
În ciuda îngrijorărilor sale faţă de evenimentele de miercuri din Egipt, Marea Britanie a îndemnat toate părţile să „dea dovadă de aptitudinea şi viziunea necesare pentru a restaura şi reînnoi tranziţia democratică în Egipt“.
Franţa a „luat notă“ de anunţul făcut în Egipt cu privire la organizarea de noi alegeri după o perioadă de tranziţie, a declarat şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius, citat de France Presse.
„Franţa îşi doreşte ca termenii pentru desfăşurarea acestora să fie stabiliţi ţinând cont de pacea civilă, de pluralism, de li