148 de salariaţi de la Mechel Câmpia Turzii îşi vor primi preavizul pe 5 iulie. Potrivit sindicatului Mechel, măsura este una ilegală pentru că nu se justifică nici din punctul de vedere al producţiei, dar nici din punct de vedere financiar, combinatul având încasări şi pentru luna iunie.
"Ei fac o ilegalitate pentru că şi în procedura de insolvenţă concedierile trebuie să fie conforme unui plan de reorganizare aprobat. Acesta nu există. De abia în lunie august-septembrie ar putea fi aprobat un asemenea plan şi din punctul nostru de vedere, concedierile sunt ilegale. Din rezultatele economice reiese că nu sunt pierderi. Deci nu există justificare economică", a explicat pentru „Ziua de Cluj” liderul de sindicat al Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu.
Potrivit sindicaliştilor, societatea de insolvenţă nu a transmis oficial nici către angajaţi, nici către sindicat informări despre posibilele concedieri. "Există şi directive europene care ne apără. Am încercat de o lună să stabilim o întrevedere cu societatea de insolvenţă pe care ne gândim să o acţionăm în judecată pentru că nu respectă planul de reorganizare şi nu respectă angajaţii", a mai spus Pascu.
Foştii angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii au protestat în luna aprilie în faţa Guvernului şi trei săptămâni la Cluj, din cauza faptului că nu le-au fost plătite integral salariile şi plăţile compensatorii. Un fost salariat a intrat în greva foamei, iar un altul s-a sinucis din cauza greutăţilor financiare. Foştii angajaţi mai aveau de primit restul de tichete de masă şi salariile compensatorii, iar cei angajaţi, avansul pentru februarie şi restul de plată.
Invest Nikarom (deţinută de omul de afaceri rus Victor Chumakov) a cumpărat în februarie activele Mechel din ţara noastră, pentru 52 de euro. Tribunalul Comercial a dispus în 16 aprilie intrarea în insolvenţă a combinatului siderurgic din Câmpia